Coneixem en Basanta Baral, consultor actual de Namlo Europa al Nepal. En Basanta assisteix a Namlo Europa a la comunitat de Dhenung, on hi ha l’escola de Khamdenu, construïda per Namlo. Entre altres, és l’encarregat de l’aplicació dels programes de desenvolupament sostenible de comunitats que realitza Namlo Europa al Nepal.

El meu nom és Basanta Baral i vaig néixer a la ciutat de Pokhara, una ciutat que ha canviat moltíssim en els darrers anys. Tot i que l’escola a la que vaig anar quan era petit no tenia les mateixes eines educatives que poden existir actualment, era un bon alumne i sempre obtenia bons resultats en els meus estudis. També vaig jugar a futbol i a criquet fins als 22 anys.

Anys més tard vaig marxar cap a Kathmandu, on vaig estudiar un màster que m’obriria les portes al món laboral: tinc experiència en el món de l’ensenyament, la banca i el treball social. M’agrada molt viatjar i conèixer gent diversa allà on vaig.

Què és Namlo per a tu?

Namlo té un significat simbòlic. Encara que pugui semblar una simple corda per a molta gent, té la capacitat de proporcionar l’equilibri suficient per portar càrregues pesades amb el front d’un mateix; Així que té un significat especial per a la població rural del Nepal.

Jo entenc Namlo com a una organització que treballa per a la gent del poble, respectant les creences dels membres de les comunitats. A més, Namlo creu en la implicació de tots els membres de la comunitat en totes les fases dels projectes de desenvolupament a realitzar. Estic molt orgullós del fet que la Magda prengués una paraula nepalesa per nomenar una organització que ajuda el país des de fora.

Com d’important és l’educació per a la teva vida?

És una pregunta complicada… No em puc imaginar la meva vida sense tenir educació. L’educació rebuda m’ha proporcionat la forma de vida que tinc actualment. Els estudis que he cursat al llarg de la meva vida m’han aportat habilitats i coneixements per poder desenvolupar-me en el món laboral.

L’educació també m’ha ajudat a portar una vida sana, ja que puc adoptar les mesures pertinents per cuidar de la meva salut.

Resumint, gràcies a l’educació que he rebut he après a guiar la meva vida de millor manera.

Descriu-nos què fas per a Namlo Europa.

Actualment estic fent de consultor extern a temps parcial per a Namlo Europa al Nepal, ja que estic esperant un fill amb la meva dona.

Visito la comunitat de Dhenung una vegada al mes i la meva feina consisteix a estudiar els projectes de desenvolupament comunitari potencials que podrien ajudar a la població, per executar-los aviat. Per això estic en contacte amb diferents grups de població de Dhenung i realitzem xerrades de grup focalitzades per objectius concrets, per preparar un informe d’avaluació posterior.

A més, quan arriben voluntaris de Catalunya al Nepal, sóc l’encarregat d’acompanyar-los fins a la comunitat i d’assistir-los amb traduccions i el que sigui necessari durant les seves tasques d’ajuda a la comunitat.

Com veus la situació actual del teu país?

El Nepal està passant per diverses situacions complicades en aquest moment. En el primer mes de l’any del calendari nepalès, vam patir un gran terratrèmol, del que encara n’estem patint les conseqüències. Milers de persones van perdre els seus familiars i les seves llars, i moltes infraestructures van quedar afectades. També es van veure afectats molts monuments. Per sort, països veïns, altres països i organitzacions internacionals van ajudar a les víctimes i estan ajudant en la reconstrucció del país.

Per altra banda, l’aprovació de la reforma constitucional del passat mes de setembre va desencadenar vagues a la part sud del país, anomenada el Tarai. Alhora, segons el govern nepalès les oficines duaneres de l’índia estan alentint i bloquejant la circulació entre tots dos països com a mesura de pressió en contra de la nova constitució nepalesa. Això està provocant escassetat de gran diversitat d’elements com combustible, gas per cuinar, i fins i tot medicines. El transport n’està patint també les conseqüències, i els preus per moure’s per l’interior del país s’han incrementat més del doble.

Tot i això, la situació és encara pitjor a les zones rurals del país. Les persones i els restaurants han tornat a utilitzar llenya per cuinar, en cas de tenir-ne accés. A les zones urbanes només hi ha electricitat, i tampoc està disponible durant tot el dia. Hem de ser conscients que està començant l’hivern i la situació es pot complicar.

El sector del turisme ha patit moltíssim, sobretot en aquesta temporada alta, ja que estan arribant molt pocs turistes al país, sobretot per visitar les zones rurals, on radica la bellesa natural del país. 

Desitjo de tot cor que el diàleg entre el govern i els líders del Tarai arribin a bon port i que el país torni a la normalitat l’abans possible. El restabliment de la frontera amb la Xina, que va patir greus conseqüències pel terratrèmol, també millorarà notablement la situació, ja que podrem portar combustible i aliments des d’allà.

En general, el Nepal s’enfronta ara a una situació molt difícil tant en termes humanitaris com econòmics.